Co to jest INCI?

Deklaracja INCI

To nic innego jak skład komponentów produktu kosmetycznego musi być on wypisany, wg prawa UE
INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Deklaracja ta musi znajdować się na opakowaniu produktu lub na ulotce dołączonej do kosmetyku, gdy opakowanie jest za małe.

Składniki wypisane muszą być według kolejności objętości od największej do najmniejszej, jednak te które stanowią mniej niż 1% umieszczane są na końcu listy nieuporządkowane.

Oznaczenia substancji składają się z chemicznych określeń w po angielsku. Kolory farb są oznaczone jedynie numerem, tzw. Color-Index (CI), przepisy dotyczące deklarowania na opakowaniu użytego koloru (barwnika) w danym produkcie są nie precyzyjne. Jeżeli w danym produkcie jest wiele różnych kolorów, muszą być wypisane wszystkie.

Bardzo duże problemy stwarza rozróżnienie substancji zapachowych zawartych w kosmetyku. Mogą być one jedynie zadeklarowane jako „perfum”(syntetyk) lub "zapach", choć pod tą nazwą mogą ukrywać się setki rozmaitych substancji zapachowych nie koniecznie naturalnych. Od 2005 roku 26 z nich musi być zadeklarowanych na opakowaniu, nie tylko w tedy kiedy ustalona dawka zostanie przekroczona. W produktach, które pozostają na ciele (np. krem, balsam do ciała), te substancje muszą zostać wyliczone, gdy ich zawartość przekracza 10mg/kg produktu, a w kosmetykach zmywalnych (żel pod prysznic), gdy ich zawartość przekracza 100 mg/kg produktu.

Lista substancji zapachowych nie koniecznie naturalnych często powodujące alergie ze względu na swoje stężenie: 

Amylcinnamal
Pochodzenia chemicznego. Bladożółta, przejrzysta, oleista ciecz o wydajnym, kwiatowym zapachu, przypominającym jaśmin. Substancja bardzo dobrze rozpuszczalna w etanolu i w większości olejów, praktycznie nierozpuszczalna w wodzie i w glicerynie. Należy do stabilnych (wobec mocnych zasad) i trwałych aromatów, bardzo wrażliwa na środki oksydujące (także tlen). Jeden z najbardziej ulubionych zapachów, używany w perfumach, mydłach, preparatach czyszczących stosowanych w gospodarstwie domowym, detergentach. U osób może wywołać alergie

Benzylalkohol
Pochodzenie chemiczne. syntetyczny alkohol otrzymywany z ropy naftowej lub smoły węglowej. Najprostszy alkohol aromatyczny, występujący w postaci bezbarwnej, przejrzystej, oleistej cieczy, słabo rozpuszczalnej w wodzie. Substancja o lekko słodkawym, delikatnym, migdałowym zapachu. Składnik stosowany najczęściej jako rozpuszczalnik lub zmywacz do farb i lakierów, jego estry używane są w perfumerii do kompozycji zapachowych. 
Środek o działaniu lekko znieczulającym, w wysokich dawkach może podrażniać skórę
.

Cinnamylalkohol zapach hiacyntowy uzyskiwany z liści cynamonu , może uczulać. 
Citral (aldehyd geraniowy 70%)
Eugenol: 
bezbarwny olej pochodzenia chemicznego o charakterystycznym zapachu, temperaturze wrzenia 252oC, miesza się z alkoholem etylowym i eterem dietylowym, nie miesza się z wodą. Eugenol stosowany jest głównie jako olejek zapachowy w przemyśle perfumeryjnym 
Isoeugenol grupa produktów Eugenol
Hydroxycitronellal
Amylcinnamylalkohol
Benzylsalicylat
Cinnamal
Cumarin 
Geraniol to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych.
Hxdroxymethylpentylcyclo-hexencarboxaldehyd
Anisylalkohol
Benzylcinnamat

Farnesol (Produkt pochodzenia z rozkładu olejku esencjonalnego) pochodzenia naturalnego organicznego jest alifatycznie seskwiterpenowych ciecz, jest nierozpuszczalny w wodzie, ale mieszalny z olejami. Farnesol jest pochodną alkoholu Farnesol Pirofosforan. Jest budulcem większość sesquiterpenoids alifatyczne. Jest obecny w wielu olejki eteryczne takich jak citronella, neroli, cyklamen, trawa cytrynowa, róża. Jest on stosowany w przemyśle perfumeryjnym podkreślić zapachów słodkich kwiatowych perfum.

Jego sposób działania: na rzecz poprawy zapach perfum jest rozpuszczalnikiem, który reguluje zmienności odorants. Jest to szczególnie stosowane w podrabianiu zapachu bzu perfum, w kosmetyce naturalnej prawdopodobnie komponent występował by jako olejek esencjonalny. 
2-(4-tert-Butylbenzyl)propionaldehyd

Linalool
Benzylbenzoat
Citronellol
Hexylcinnamaldehyd
d-Limonen
Methylheptincarbonat 
3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
Eichenmoosextrakt 
Baummoosextrakt.

Te informacje pomogą osobom o wrażliwej skórze lub skłonnościach alergicznych łatwej dobrać odpowiedni produkt unikając tych substancji zapachowych często chemicznych o dużych stężeniach.

Znajomość czytania INCI to w wielu przypadkach komfort dla wielu klientów którzy maja skłonności alergiczne, ale również to profilaktyka zdrowia ponieważ zawsze w jakiejś części komponenty pochodzenia syntetycznego z ropy naftowej użyte w produktach, odkładają się w organizmie(toksyny), proszę pamiętać jeżeli chcecie używać kosmetyków naturalnych to szukaj tych które są mało przetworzone jak oleje tłoczone na zimno olejki esencjonalne..


Z przykrością trzeba jednak stwierdzić żeby rozszyfrować nazewnictwo zawarte w INCI to niebywała wiedza (ponad 8 tysięcy haseł).

PS.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgoda